Aktualno

DarsGo – elektronsko cestninjenje

Republika Slovenija je 01.04.2018 uvedla elektronsko cestninjenje vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone.
DarsGo je sodoben elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku, ki bo veljal za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone.
Cestninjenje se bo izvajalo s pomočjo posebne naprave DarsGo, ki bo morala biti nameščena v vozilu. Celotno omrežje avtocest in hitrih cest v skupni razdalji 618 km bo razdeljeno na 125 cestninskih odsekov. Na vsakem odseku bo nad avtocesto cestninski portal, skozi katerega bo peljalo vozilo. Portal bo med prehodom zaznal napravo DarsGo v vozilu, kar bo osnova za obračun cestnine za prevoženi odsek. Cestnina se bo tako zaračunavala popolnoma samodejno in na podlagi prevožene razdalje.
Cestnina se bo morala plačati za vsak cestninski odsek, ki ga bodo vozila prevozila. Njena višina bo odvisna od dolžine posameznega odseka in značilnosti vozila, kot sta število osi in EURO-emisijski razred vozila. Smernice za načrtovanje in vzpostavitev sistema DarsGo v Republiki Sloveniji dajejo dokumenti pristojnih evropskih in državnih organov, glavne usmeritve pa so zapisane v Zakonu o cestninjenju.
Za več informacij o pridobitvi naprave DarsGo in o uporabi najdete na:
Avtošola Brulc d.o.o.

Potrdila

Copyright 2024 © Avto Šola Brulc | Developed by Magnus Digital